Industrija grube keramike MLADOST objedinjuje četiri fabrike na jugu Srbije u jedno prepoznatljivo ime znano, pre svega, po kvalitetu svojih proizvoda. U fabrici u Leskovcu organizovana je proizvodnja crepa, dok se u fabrikama u Topličkoj Maloj Plani, Vlasotincu i Stalaću proizvodi blokovska roba za zidanje i međuspratne konstrukcije. Svoj veliki ugled MLADOST temelji na sto godina dugoj tradiciji. Naime, osnivanjem naše prve fabrike za proizvodnju keramičkih proizvoda 1911. godine postavljeni su temelji savremene proizvodnje građevinskog materijala od gline. Najviši dimnjak u Leskovcu nalazi se upravo u ovoj fabrici i simbol je tradicije i svedočanstvo umeća, postojanosti i lepote graditeljskog stvaranja.

Početak Našeg Uspeha

Proizvodnja građevinskog materijala od gline u okolini Leskovca, Vlasotinca i u slivu Toplice, stara je koliko i prisustvo ljudskih zajednica na tom prostoru. Izobilje kvalitetne sirovine koristili su neimari drevnih carstava ostavivši spomenike svog graditeljskog umeća. Na prelazu između antike i srednjeg veka, nastao je Caričin grad kod Lebana, najstariji spomenik arhitekture na prostoru južne Srbije. Tradicija proizvodnje opeke iz Vizantijskog doba nastavlja se i u srednjem veku, u kome nastaju mnoga dela sakralne arhitekture, prvenstveno u slivu Toplice. Od tih davnih vremena pa do danas, dešavale su se promene u vlasništvu i organizaciji ali ne i promene u veštini izrade proizvoda od gline, koja se kao i prepoznatljiva crvena boja, pokazala trajnijom od mnogih društvenih sistema i epoha.

Upravo na temeljima ovako duge i bogate tradicije u proizvodnji keramičkih proizvoda u ovim krajevima, na najatraktivnijim lokacijama, nastale su i naše fabrike u Leskovcu, Vlasotincu, Topličkoj Maloj Plani i Stalaću.
Mladost Danas

Danas su to izuzetno moderne fabrike. Velikim investicionim ulaganjima, u svim fabrikama uvedena je najsvremenija oprema i tehnologija koja, zajedno sa izuzetno kvalitetnom sirovinom i stručnom radnom snagom, omogućava proizvodnju koja zadovoljava najstrožije zahteve za kvalitetnom, ekonomičnom i jednostavnom gradnjom. Zahvaljujući idealnom mineraloškom sastavu sirovine, svi proizvodi, osim izuzetnih fizičko-mehaničkih karakteristika, imaju intenzivnu i trajnu crvenu boju po kojoj se upadljivo razlikuju od svih drugih proizvoda ove vrste. Zbog ovakvih svojstava, svi naši proizvodi su ubrzano osvojili mnoga tržišta. Bez proizvoda proizvedenih u fabrikama MLADOST, danas se gotovo ne može zamisliti savremena gradnja u Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Rumuniji, Albaniji, Crnoj Gori…